Logo

Mangler noe? Prøv de gamle sidene.

Kalender

Januar 2020
M T O T F L S
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Algarrobo 23. april

Kjære alle sammen!

Det er på høy tid med en liten rapport fra Sør-Amerika igjen, mens vi ennå er her.

Benjamin Arvola kombinerer telttur og sjakkstudier i Chile 2007

Tida etter jul har vært mer preget av reise og skolegang enn av sjakk, men en del har det da blitt. I den verste januarvarmen vendte vi nesa sørover mot Patagonia som er det sørlige området i Chile og Argentina. Vi humpet oss mil etter mil sørover Carretera Austral, en dramatisk vei i dramatisk natur. El Bosque del Sur er en kald jungel, det regner mye, pumaen skriker om kveldene og man merker naturkreftene sterkt tilstede. Det er langt mellom bebodde steder i disse egnene, så vi fikk virkelig bruk for teltet igjen. Nå ble dette en strabasiøs tur der det ikke var sjakk som stod i forgrunnen, men jeg skal si det lasset av sjakkbøker Benjamin drasset med seg, ble studert på de underligste steder.


Benjamin Arvola på sjakktime hos IM Luis Rojas, Chile 2007

Vel hjemme i Algarrobo, sånn i februar engang, var det godt at Luis Rojas, IM og sjakklærer i Santiago hadde tid til noen timer. Rojas vil gjerne delta i europeiske turneringer for å oppnå stormestertittelen og er nå flyttet til Spania. Han spurte mye om mulighetene i Norge, - så vi inviterte han til Tromsø til sommeren, men det spørs vel om han ikke syns at selv reisa fra Spania til Tromsø blir vel lang. Så var det å finne noen turneringer da. Vi følger med FIDE kalenderen og Jonkmans sider på http://www.chess-calendar.nl/ , men nei, - ikke noe som passer for Benjamin. Men på sidene til det chilenske sjakkforbundet fant vi en hurtigsjakkturnering på et handlesenter i bydelen La Florida i Santiago, - den passet bra som søndagsprogram. Benjamin dro dit og fikk spille mot noen for første gang på mange uker, og det gikk kjempefint. Han vant turneringen med 5,5 av 6 og en prestasjon på 2316.

Eduardo Arancibia, vår engelsktalende kontakt i det chilenske sjakkforbundet, skrev tidlig i mars at there will be a tournament in Santiago at the end of March, which could be good for Benjamin." Men når er egentlig "end of March?" Vi hørte ikke noe mer og ville ikke mase, så vi venta til en mandag rundt den 20. - Det måtte vel være "end of March?" Jo da, det var det. "The tournament started today at seven in Calle Santa Rosa 76," var svaret som kom ved middagstider. Denne engelsken gjorde oss litt nervøse, hva mente han med "started?" Siste halvdel av mailen var ikke blitt med, så det var det vi visste om den turneringen. Det var bare ett å gjøre: Sjekke med Santiagokartet hvor i huleste Calle Santa Rosa er og hive seg i bilen. Det tar en drøy time med bil inn til Santiago fra der vi bor, og kl 7 om kvelden er rushtid. Klokka var 10 på 7 før vi hadde fått parkert og funnet spillelokalet, men det var tidsnok i massevis. Vi fikk vite at IRT-Endesa er en turnering der deltakerne blir inndelt i grupper på 10 og 10 der alle spilte mot alle i gruppa. Sjekk linken http://www.fenach.cl/modules.php?name=News&file=article&sid=73#IRT3 .

I Benjamins gruppe var det spillere med rating fra 1985 til 2352. Første match var mot Eugenio Castillo (2131, bildet). Det ble et fighterparti der begge kunne vunnet, men etter en bukk i tidsnød ble det tap på Benjamin. I runde 2 spilte Benjamin rustent mot Daniel Dessauer (1995), men det ble likevel seier takket være en hjelpsom motstander. I runde 3 mot Jorge Fuentealba (2214) bukket Benjamin tidlig bonde og tapte etter et langt sluttspill. Nå fant han ut at det var på tide å ta skeia i ei anna hand. Runde 4 var mot Juan Calfucura (2030) og ble en posisjonell seier etter et langt spill. Runde 5 mot Sergio Caceres (2179) startet med et lite feilspill, men Benjamin klarte å kjempe seg tilbake og fikk et langt fint sluttspill som han var svært fornøyd med, og dermed ble det seier. Høydepunkt var i runde 6 mot Marcello Llorens, en FM med 2352 i rating. Han spilte en tvilsom versjon av Budapest gambit, og Benjamins angrep ble for mye. Og siden Benjamin samme dag fikk tilbake en nyreparert pc som hadde vært dypt savnet etter et uhell i Patagonia, ble det som han sa i bilen hjem: En fin dag! I runde 7 ble det seier mot Juan Rakela (1980) etter at han bukket bonde i åpninga. Det mest dramatiske med runde 8 var oppbudet av terrorpoliti med plastskjold i gatene rundt spillelokalet og tåregassen som rev i nesa. Det har vært en del uroligheter i sentrum av Santiago etter omlegging til nytt buss-system som har ført til enorme busskøer, folk må bruke timevis til og fra jobb. Selve partiet ble ikke så veldig dramatisk, et 0-trekks parti der motstanderen ikke møtte. Heldigvis hadde ikke Llorens heller noen motstander, så kvelden gikk med til lynsjakk og Benjamin hadde et trygt sted å være. Så var tida kommet for runde 9. Alejandro Dumas (2221) ledet med 1 poeng. Med seier ville Benjamin vinne turneringen, og han avslo derfor et tidlig remistilbud. Men han greide ikke å få noen åpningsfordel, og etter hvert gikk det bare dårligere og dårligere. Da han bukket kvalitet var partiet i praksis over. Sluttresultatet ble 6 av 9 poeng og 3. plass etter Alejandro Dumas og Jorge Fuentealba.

Vi har nå sendt masse saker hjem, og de siste ukene skal vi "raide litt" nordover i Peru og Bolivia. Det blir ikke flere reisebrev herfra i denne omgang. Men Benjamin gleder seg veldig til å komme hjem til sjakkvenner i Norge. NNM i Tromsø står først på planen, så går det slag i slag i sommer. Mye spenning i vente, med andre ord.


Hilsen Laila, Benjamin og resten av familien.

"