Logo

Mangler noe? Prøv de gamle sidene.

Kalender

Januar 2020
M T O T F L S
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Benjamin Arvola (t.v) - GM Pablo Ricardi (ARG, 2527)

Algarrobo 29. desember

Hei alle sjakkspillere!

Det er på høy tid med en sjakkhilsen fra Chile. Vi bor nå i Algarrobo som er en liten badeby på Stillehavskysten. Det betyr at vi har flyttet fra Santiago og Club de Ajedrez de Chile, men Benjamin er tilbake en gang i blant på lynsjakkveldene deres hver fredag. Han er også blitt invitert med på to hurtigsjakkturneringer i Santiago. Så nå har Benjamin en flott kuriositet i bagasjen: Chilensk rating på 2076.

Sekretær i det chilenske sjakkforbundet, som for øvrig også er dattera til sjakkpresidenten, har vært utrolig hyggelig mot Benjamin og sendt informasjon om disse turneringene. Hun satte oss også i kontakt med en person som med en gang sa ja til å undervise: Luis Rojas. Luis Rojas er IM med ett GM-napp og planlegger å reise til Spania for å studere neste år. Dette er også for å få fart på sjakkspillingen, det er ikke så mange turneringer i dette området som passer for han. Så nå har det blitt en del turer inn til Santiago; Rojas underviser hjemme hos seg selv. Alt i alt blir dette et dagsprosjekt for oss hver gang, Santiago er en stor by, og de dagene vi ikke har kunnet bruke bilen, tar turen herfra lett 3 timer en vei. Da passer det bra at de holder på ganske mange timer i strekk når vi først er der. Rojas snakker bra engelsk, så håpet om gratis spanskundervisning på kjøpet har ikke slått til. Men nå vet vi hvertfall at bonde heter peon, konge rey, dame dama, springer caballo (hest), løper alfil og tårn torres. De har brukt mest tid på åpningsanalyser denne høsten, men også spilt en del, enten hjemme hos Rojas eller på ICC. Rojas underviser også studenter ved universitetet i Vina del Mar, og ved noen skoler i Santiago.

Ellers har ikke Benjamin vært del av noe fast sjakkmiljø denne høsten, og det har nok vært et savn. Fint da at ICC finnes og gir mulighet for å holde kontakten med sjakkvenner i Norge. Vi lette lenge etter en passende langturnering som Benjamin kunne delta i, men det så svart ut siden de vi fant skulle være på tidpunkt som ikke passet for oss. Men Rojas visste om en turnering i Mendoza i Argentina i midten av desember. Mendoza ligger 5-8 timers kjøretur fra der vi bor, avhengig av hvor lang tid man bruker på tollpasseringen. Grenseovergangen er for øvrig spektakulær, den ligger i 3200 meters høyde i Andesfjellene, og selve grensa går gjennom verdens svarteste og skumleste tunnel. Benjamin er nettopp kommet hjem derfra og er storfornøyd.

Argentinerne tok hjertevarmt imot han, han fikk spille natt og dag, og turneringen gikk riktig fint: 6 poeng av 9 mulige og bare tap mot tittelholdere, hvor den laveste ratede spilleren hadde 2410. Høydepunktet var nok runde 3 mot den argentinske GM Pablo Ricardi med 2527 i rating, se bildet over. Benjamin følte han spilte opp mot sitt beste og en stund begynte han nesten å håpe på seier, men det endte med tap. Rundene begynte forøvrig ikke før kl 8 om kvelden, så det ble mange seine nattetimer der borte. Like greit det, når temperaturen på dagtid ligger jevnt over 40 varmegrader.

Benjamin & Co. i Chile

Sånn på tampen av året vil vi gjerne få takke alle dere som har støttet og hjulpet Benjamin nå når han har vært litt overlatt til seg selv her i Chile denne høsten. Tusen takk! Til og med julenissen fant veien til Algarrobo, med god hjelp fra sin forlengede arm i Sjakkbutikken.

Vi ønsker alle sjakkspillere i Finnmark og Norge et morsomt og spennende nyttår!


Hilsen Laila, Bjørn, Benjamin og alle.

Damen i midten bak er Lailas tante Reidun Støve. Reidun er pensjonert lærer og står for det meste av undervisninga av de to eldste guttene under sabbatsåret.