Logo

Mangler noe? Prøv de gamle sidene.

Kalender

Januar 2020
M T O T F L S
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Santiago 1. oktober

Hei alle sammen!

Vi har nå vært 3½ uke her i Santiago. Det vi visste om Chile på sjakkfronten før vi kom, var at her er 3 stormestere og noen IM´er og FIDE-mestere. Vi visste videre at Chiles lag i OL i Torino kom på 65. plass, og at på Plaza de Armas, et torg midt i sentrum av Santiago, sitter det sjakkspillere på en paviljong og spiller omtrent hver dag. Dette ble nøkkelen for å finne en klubb her i byen. Ved hjelp av en utrolig hjelpsom santiagodame som heter Cecilia ruslet vi ned på Plaza de Armas og fikk adressen til flere sjakklubber, men fikk anbefalt Club de Ajedrez de Chile.

De spiller i sentrum, og har hjemmeside: http://www.clubajedrezchile.cl . Etter litt plunder greide vi å komme oss dit, og møtte en vennlig, imøtekommende gjeng sjakkspillere som var mer enn villige til å slippe Benjamin til ved brettet. På de 4 kveldene vi har vært der har det ikke vært noen andre barn og bare en kvinne, men hun er til gjengjeld chilensk kvinnelig mester, svært hyggelig og heter Jeanette. Hun er en av de få som kan litt engelsk der.

Nivået i klubben, på de kveldene Benjamin har spilt, ligger på 1800-2300. Så vidt vi har greid å bringe på det rene, er Marcelo Duarte den høyest ratede. Han har vært der hver eneste gang vi har vært innom, en koselig kar med rating på 2369. Hver fredag kl 8 er det lynturnering i Club de Ajedrez de Chile. De 3 gangene Benjamin har deltatt, har de vært 15-20 deltakere. Og El Ninjo (guttungen) som Benjamin blir kalt, ble nr 4 første gang, så nr 2, og nå sist fredag vet vi ikke, og det var like greit.

Benjamin i spill mot Norges Chile-ambassør Pål Moe.

Den norske ambassadøren i Chile heter Pål Moe og er lidenskapelig sjakkspiller. Vi møtte han under Landsturneringen i Moss i sommer, og nå når vi kom hit, inviterte han likegodt alle oss 6 på besøk. Han elsker sjakk og har privatundervisning av en gammel chilensk mester. Men Pål Moe utfordret likegodt Benjamin på noen partier sjakk mens lillebror Isak i mellomtiden tok jobben med å dressere ambassadørens sjarmerende foxterrier Lisa. Så det ble en hyggelig ettermiddag for alle.


Spillelokalet i Santiago

Nå lørdag var Benjamin med i en hurtigsjakkturnering her i Santiago: Copa Jose Miguel Cabezas Del Canto med 120 deltakere, deriblant mange høyt ratede spillere inkludert en stormester. Dette varte fra morgen til kveld, og hadde i tillegg til turneringen en høy sosial faktor med utlodninger og en slags premiering som folk lo mye av uten at vi helt skjønte hva det gjaldt. Her deltok mange barn og ungdommer, og vi er spent på å finne ut hvor de egentlig spiller til daglig. En kvinne fra det chilenske sjakkforbundet kom til Benjamin med invitasjon til en turnering om 2 uker, svært hyggelig og omtenksomt. Benjamin startet forsiktig. Etter 3 runder hadde han ett poeng. Så fant han ut at han skulle vise hva nordlendinger er gjort av, og etter det tapte han ingen partier, og endte med 5½ av 8 poeng. Så da rasket han med seg premien for bestemann uten nasjonal rating: 20.000 chilenske pesos (ca 200 kr). Inspirerende start og en hyggelig dag.

Ellers er planene for sjakken litt diffuse. Vi flytter litt rundt, noe som gjør det vanskelig å spille fast i en klubb. En turnering i Argentina om en måned viste seg å være IM-kvalifiserende og krevde rating på 2200. Så er det en turnering i Colombia, men denne passer ikke så godt i tid for oss, og Colombia er langt borte, sjøl om vi er i Chile. Men vi finner vel ut av det.

Håper alt er bra med alle der heime. Det er jo hyggelig å sitte inne å spille nå når vinteren kommer, - på samme måte som det er ufattelig vakkert her som det går mot sommer. Spesiell hilsen til alle i Kirkenes Sjakklubb, - håper dere trives i nye lokaler på Eldresenteret.


Hilsen Laila, Bjørn, Benjamin og alle.


Vi beklager å ha somlet med publiseringa av dette reisebrevet. RED.